روز عشق ایرانیان ۱۴۰۰
روز عشق ایرانیان ۱۴۰۰
سپندارمذگان یا روز عشق ایرانی، یکی از جشنهای اصیل ایران باستان و روز گرامی داشت زن و زمین و عشاق است.

روز عشق ایرانیان
سپندارمذگان، روز عشق در ایران است. در تمام کشورهای جهان به روز ولنتاین شناخته می شود، اما در ایران نیز روزی معادل ولنتاین وجود دارد که قدمت آن به دوران باستان برمی گردد. این روز بزرگداشت زن و زمین به سپندارمذگان معروف است. در آسمونی با تاریخ روز عشق سپندارمذگان (اسپندگان) همراه شما هستیم.
تاریخ سپندارمذگان ۱۴۰۰
سپندارمذگان امسال جمعه ۲۹ بهمن ۱۴۰۰ شمسیمصادف با ۱۸ فوریه ۲۰۲۲ میلادیو برابر با ۱۶ رجب ۱۴۴۳ قمری می باشد
سپندارمذگان چه روزی است؟
«سپندارمذگان» روز زن و زمین است (روز عشق آریایی!). روز پنجم اسفند در همه گاهشماریهای ایرانی به عنوان روز جشن اسپندارمذگان شناخته میشود. روز ۲۹ بهمن روز سپندارمذگان (روز عشق ایرانی) می باشد. در پست زیر درباره جایگاه روز عشق درایران بیشتر بخوانید:
جملات زیبای تبریک سپندارمذگان
سپندار مذ لقب ملی زمین است. یعنی گستراننده، مقدس، فروتن. زمین نماد عشق است چون با فروتنی، تواضع و گذشت به همه عشق میورزد. زشت و زیبا را به یک چشم مینگرد و همه را چون مادری در دامان پر مهر خود امان میدهد. به همین دلیل در فرهنگ باستان اسپندارمذگان را بهعنوان نماد مهر مادری و باروری میپنداشتند. داستان روز سپندارمذگان نیز همین است. مردم ایران در گذشته این روز را جشن می گرفتند. متن های زیبای تبریک سپندارمذگان را در لینک زیر مشاهده کنید:
کادوی روز عشق یا سپندارمذگان
در این روز مردان به همسران خود هدیه میدادند. مردان زنان خانواده را بر تخت شاهی مینشاندند و از آنها اطاعت میکردند و به آنان هدیه میدادند. این یک یادآوری برای مردان بود تا مادران و همسران خود را گرامی بدارند و چون یاد این جشن تا مدتها ادامه داشت و بسیار باشکوه برگزار میشد همواره این آزرم و احترام به زن برای مردان گوشزد میگردید. این جشن هیچ ارتباطی به ولنتاین ندارد. اصلی ترین تفاوت ولنتاین و سپندارمذگان تاریخ آن هاست. شاید هنوز دیر نشده باشد که روز عشق را از ۲۵ بهمن (Vale i e) به ۲۹ بهمن (سپندارمذگان ایرانیان باستان) منتقل کنیم و به جای هدیه دادن در روز ولنتاین، روز سپندارمذگان را به عنوان روز عشق جشن بگیریم.
تاریخچه سپندارمذگان
جالب است بدانید که این روز در تقویم جدید ایرانی دقیقا مصادف است با ۲۹ بهمن، یعنی تنها ۴ روز پس از والنتاین فرنگی! این روز سپندار مذگان یا اسفندار مذگان نام داشته است. فلسفه بزرگداشتن این روز به عنوان روز عشق به این صورت بوده است که در ایران باستان هر ماه را سی روز حساب می کردند و علاوه بر اینکه ماه ها اسم داشتند، هریک از روزهای ماه نیز یک نام داشتند. به عنوان مثال، روز اول روز اهورا مزدا، روز دوم، روز بهمن (سلامت، اندیشه) که نخستین صفت خداوند است، روز سوم اردیبهشت یعنی بهترین راستی و پاکی که باز از صفات خداوند است، روز چهارم شهریور یعنی شاهی و فرمانروایی آرمانی که خاص خداوند است و روز پنجم سپندار مذ بوده است.
روز عشق در دیگر فرهنگ ها
روز عشق در چین
برخی بر آنند که عشق فراتر از سنتی غربی است که پیش از این در بسیاری کشورهای جهان موجود بودهاست. در کشور چین، روزی مشابه عشق موجود است که تحت عنوان «شب هفتها» نامیده میشود. برابر با افسانهای چینی، پسر گاوچران و دختر بافنده، در هفتمین روز هفتمین ماه از تقویم قمری در آسمان با یکدیگر ملاقات کردند. آخرین «شب هفت ها» در ۳۰ اوت ۲۰۰۶ بود.
روز عشق در ژاپن
روایتی دیگر از این روز با اندکی تفاوت نسبت به چین، در ژاپن نیز موجود است که از آن به عنوان «تاناباتا» یاد میگردد و برابر با هفتم ژوئیه تقویم خورشیدیست.
روز عشق در آذربایجان
در فرهنگ آذربایجان نیز «سونای گئجه سی» یعنی شب سونای را که برابر است با ۳۱ شهریور (آخرین روز تابستان) از طرف آذربایجانیها به عنوان روز عشق گرامی داشته میشود، در این شب که خورشید و ماه در زاویه ۱۸۰ درجه رو در روی یکدیگر قرار میگیرند به سان دو عاشق دیگر روزهای سال را در پی هم میروند و بدینسان عشق آنان جاودانه میشود.
روز عشق در مصر
در کشور مصر، روز عشق دیگری موجود است که برابر با ۴ نوامبر هر سال است.
روز عشق در کره جنوبی
در کره جنوبی، در ۱۱ دسامبر هرسال، روزی تحت عنوان «روز پِپِرو» موجود است که در آن زوجهای جوان هدایایی به یکدیگر تقدیم میکنند.
روز عشق در ایران
در ایران باستان دو جشن از جهاتی با عشق مشابهت داشتهاست. یکی جشن مهرگان که در شانزدهم آبان ماه برگزار میشده و در آن مردم به یکدیگر هدیه میدادهاند و دیگر جشن اسفندگان یا سپندارمذگان بوده که پنجم اسفند برگزار میشده و مردان به همسران خود هدیه داده و از آنها تجلیل میکرده و بر تخت مینشاندهاند.
گروهی نیز روز عشق را به علت ترویج مصرف گرایی تقبیح میکنند. این افراد جنبشی را به نام ضد عشق گرایی ایجاد کرده و افراد را تشویق به اهدای هدایای ارزان یا رایگان میکنند. از دید برخی در ایران نیز عشق مظهر تجمل گرایی و مصرف گرایی شدهاست. به نظر آنها جوانان بیش از آنکه به ابراز محبت بپردازند به ارزش مادی هدایا توجه دارند؛ لذا هدیه بسیار گرانقیمت را مظهر علاقه میپندارند.
برخی از علمای مسلمان بخصوص از اهل سنت از آن رو که این یک رسم رومی و مسیحی است بزرگداشت آن را بدعت شمرده و حرام دانستهاند.
در ایران از سال ۱۳۸۹ تولید انواع پوستر، بروشور، جعبه و کارتهای تبلیغاتی با نمادهای قلب، نیم قلب، گل رز قرمز و هر گونه فعالیتی مبنی بر اطلاعرسانی در این روز ممنوع است و از سوی مراجع قانونی با واحدهای متخلف برخورد قانونی میشود. گروهی دیگر به جای آن جشن اسفندگان را که برگرفته از آیینهای ایرانی است و در روز پنجم اسفند (اسفندروز از اسفندماه) برگزار میشود، را به جای روز عشق پیشنهاد میکنند. . اسفندیار اختیاری، نماینده زرتشتیان دوره هشتم مجلس شورای اسلامی جشن مهرگان را روز عشق حقیقی و واقعی در فرهنگ ایرانی میداند و به نظر وی مردم باید به جای عشق این روز را زنده کنند. با این وجود این روز در میان بسیاری از جوانان ایرانی محبوب است و آن را گرامی میدارند.
روز عشق در عربستان سعودی
در عربستان سعودی فروش محصولات مربوط به روز عشق مانند گل رز در سال ۲۰۰۲ و ۲۰۰۸ ممنوع شد و پلیس مذهبی این کشور از مغازه داران خواست تا چنین چیزهایی را به فروش نرسانند.
روز عشق در مالزی
در مالزی برخی مقامات حکومتی و مذهبی بهدلیل آنچه که «نامتناسب بودن» این جشن با فرهنگ مسلمانان آن کشور میدانند، با بهراهاندازی کمپین ضد عشق ، تلاش کردهاند مردم را از برگزاری مراسم روز عشق نهی کنند. در چند ایالت مالزی، مقامات در صدد وضع قوانینی هستند که مانع از برقراری رابطهٔ جنسی ـ پیش از ازدواج ـ میان دخترها و پسرهای مجرد در هتلها شوند. اما همهٔ مردم آن کشور با مواضع ضد عشق حاکمان آن کشور موافق نیستند و برخی برگزاری این جشن را بیضرر میدانند.
روز عشق در پاکستان
مقامات حکومتی و قضایی کشور پاکستان روز عشق را فرهنگی، غربی دانسته، آن را مغایر با آداب و فرهنگ پاکستان خواندند و برگزاری هرگونه مراسم و گرامیداشت این روز را ممنوع اعلام کردند.